De zeldzaamste kikkerachtige van Limburg

Het gaat niet goed met de knoflookpad (Pelobates fuscus) in Limburg. Op een volwassen exemplaar na was dit diertje een paar jaar terug nagenoeg uit Limburg verdwenen. Reden genoeg om een reddingsplan en kweekprogramma op te starten om deze bijzondere soort toch voor onze provincie te kunnen behouden en ervoor te zorgen dat deze ook in de rest van Nederland zeldzame amfibie weer wat vaster voet aan de grond zou krijgen. Momenteel is de wilde knoflookpaddenpopulatie in Nationaal Park De Meinweg, het laatste bastion van de soort in Limburg, gegroeid tot zeker een drietal volwassen beesten. Gisteren had ik het genoegen om tijdens het controleren van de emmers in een van de amfibieënpoelen een van die wilde knoflookpadden in levenden lijve te aanschouwen. Een prachtig moment, want de knoflookpad had ik nog niet vaak in het echt gezien. De knoflookpad ziet er heel anders uit dan bijvoorbeeld de gewone pad, alle Nederlandse kikkers of de rugstreeppad. Heel opvallend zijn de grote, extreem bolle en bijna uitpuilende ogen die de vrij gedrongen knoflookpad een beetje het uiterlijk geven van een miniatuurversie van het Star Wars-figuur Jabba the Hut. Het is te hopen dat het kweekprogramma en de recent doorgevoerde verbetering van het landbiotoop rondom de laatste poel(en) waar hij nog voorkomt voldoende zullen zijn om de markante knoflookpad voor Limburg te behouden.

Lees ook:Werken voor de knoflookpad
Lees ook:Regen zorgt toch weer voor wat amfibieënactiviteit
Lees ook:Gekweekte larven moeten knoflookpad redden
Lees ook:Knoflookpadden krabbelen op in Meinweggebied
Lees ook:Knoflookpad keert terug naar Kempen-Broek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.