Bever begint overlast te veroorzaken

Nadat de bever door de meedogenloze vervolging en de honger naar zijn waterafstotende en warme vacht in de negentiende eeuw uitstierf in Nederland, werd in 1988 een begin gemaakt met de herintroductie van dit grote en charismatische knaagdier in Nederland. Een groot succes, want inmiddels doet de bever het weer uitstekend in ons kikkerlandje. Verspreid door het land hebben we momenteel weer zo’n zeshonderd bevers, een aantal dat volgens ecologen van de Zoogdiervereniging binnen twintig jaar kan stijgen naar zo’n zevenduizend. Mits er voldoende voedsel en geschikt leefgebied aanwezig is, kunnen bevers zich namelijk behoorlijk snel voortplanten. Bovendien heeft het dier in Nederland geen natuurlijke vijanden zoals wolven, veelvraten, lynxen of beren. De Zoogdiervereniging gaat vandaag dan ook om de tafel zitten met vertegenwoordigers van de waterschappen en het Faunafonds om te spreken over te treffen maatregelen tegen de schade die bevers veroorzaken. Het belangrijkste probleem is dat de knagers soms gangen en holen in dijken graven en daarmee de stabiliteit van de bouwwerken kunnen ondermijnen, net zoals muskus- en beverratten dat doen. Bevers veroorzaken ook wel eens vraatschade aan landbouwgewassen, maar dit is een relatief bescheiden schadepost. Voor natuurgebieden is de bever een verrijking. Door het bouwen van dammen en het omknagen van bomen oefent de bever een grote, meestal positieve invloed uit op zijn omgeving. Het effect dat zijn werkzaamheden hebben op de waterhuishouding zorgt over het algemeen voor een grotere soortenrijkdom.

Lees ook:Bever duikt op in Ezinge
Lees ook:Bever gedijt uitstekend in Limburg
Lees ook:Limburg heeft last van ‘probleembevers’
Lees ook:In de ban van de bever
Lees ook:Door bevers aangevreten bomen bij Roer afgezaagd

Eén reactie op “Bever begint overlast te veroorzaken

  1. Jules Vismale

    Laat de potentiële overlast die bevers in Nederland gaan “veroorzaken” gewoon over aan de bovengenoemde natuurlijke vijanden van de bever als die ons land inkomen! De veelvraat en de beer zullen iets meer moeite hebben om hier te verschijnen maar de wolf en de lynx niet. Ironisch genoeg geven wij mensen in Nederland al genoeg overlast aan elkaar in het verkeer, op het werk, op school, in winkels enz. en dan hoeven wij toch niet te worden ingeperkt?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.