Wasbeer gespot bij Ooijpolder

Foto: Steven Pavlov

De wasbeer is een dier dat kenners vooral zullen associëren met de Noord-Amerikaanse wildernis. Toch scharrelt er in de Ooijpolder bij Nijmegen momenteel ook een exemplaar rond. Een van de camera’s in het natuurgebied heeft opnames van de wasbeer gemaakt. Het kan zijn dat de wasbeer in kwestie uit gevangenschap is ontsnapt, maar het is ook heel goed mogelijk dat het dier vanuit Duitsland ons land is binnengekomen. Bij onze oosterburen komt de gewone wasbeer (Procyon lotor) namelijk al veel langer en inmiddels in heel behoorlijke aantallen in het wild voor. Hoewel wasberen dus oorspronkelijk uit Noord-Amerika komen, kunnen ze zich in Europa ook gemakkelijk handhaven door hun aanpassingsvermogen en opportunistische inborst. Bovendien heersen op het Europese vasteland klimatologische condities die niet zo vreselijk veel verschillen van die in grote delen van hun leefgebied in Amerika. Ondanks dat ze in Duitsland wel bestreden worden, breiden de wasbeerpopulaties zich er nog steeds gestaag uit. Volgens ARK Natuurontwikkeling is de komst van de wasbeer naar Nederland dan ook onontkoombaar. ARK vindt bovendien dat Nederland de wasbeer, als die zich eenmaal heeft gevestigd, niet moet bestrijden. Het roofdier levert namelijk geen gevaar voor de volksgezondheid of de natuurlijke kringloop op.

Lees ook:Wasbeer op weg naar Limburg
Lees ook:Wasbeer klimt schoorsteen in
Lees ook:Voorplanting van wasbeer in Nederland vastgesteld
Lees ook:Wasbeer blijkt lastig te vangen
Lees ook:Wasbeer luidt kerkklokken in Bad Nauheim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.