Zandhagedissen op vrijersvoeten

Toen ik gisteren mijn vaste, maandelijkse ronde liep langs de Spoordijk (Meinweg) in het kader van de landelijke reptielenmonitoring, stuitte ik op een interessant staaltje hagedissengedrag. Een fraai, felgroen mannetje was namelijk verwoede pogingen aan het doen om te paren met een vrouwtje. Vrij spectaculair om te zien, want het paringsritueel bij zandhagedissen is namelijk geen al te vreedzame bedoening. De paring heeft zelfs veel weg van een gevecht, want het mannetje bijt het vrouwtje in de flanken en kromt zijn lichaam zó dat de cloaca’s van de dieren met elkaar in contact kunnen komen. Omdat een hagedis een dubbele penis heeft (hemipenis), kan via beide zijden contact worden gemaakt. Niet onhandig, want de lange staart zit bij hagedissen nogal eens in de weg. De paring kan enige minuten duren en er kunnen meerdere pogingen worden ondernomen. Na de paring blijft het mannetje een aantal dagen bij het vrouwtje om te voorkomen dat zij met meerdere mannetjes paart. Na een tijdje verlaat het bepaald niet monogame mannetje zijn partner en gaat hij op zoek naar andere vrouwtjes. Het was een fascinerend schouwspel om gade te slaan, het mannetje dat meerdere pogingen ondernam om het vrouwtje te bijten en zijn zaad bij haar in te brengen. Zulke staaltjes dierengedrag zijn de krenten in de pap die je zeker niet tijdens elk veldbezoek te zien krijgt.

Lees ook:Voor het eerst contact tussen reuzenpanda’s Ouwehands Dierenpark
Lees ook:Bezige hagedissen
Lees ook:De trucjes van een hitsige mannetjestopi
Lees ook:Prieelvogel maakt gebruik van optische illusies
Lees ook:Staatsbosbeheer waarschuwt automobilisten voor bronstige reebokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.