Paddentrek komt op gang

Gisteren was het zover: de eerste keer amfibieën overzetten in de Echter Doort dit jaar. En het was een geslaagde overzetavond, want in totaal zaten er tegen de vijftig gewone padden en ook nog redelijk wat groene kikkers en kleine watersalamanders in de emmers. Vooral dat laatste is een goed teken, want vorig jaar viel het aantal salamanders wat tegen. Wellicht hebben we toen de eerste trekgolf van deze diertjes toen gemist, aangezien salamanders eerder en al bij lagere temperaturen gaan trekken dan kikkers en padden. Helaas troffen we geen boomkikkers of kamsalamanders aan, maar dat komt de komende weken misschien nog. De emmers worden tweemaal daags – in de vroege ochtend en ‘s avonds rond half tien – gecontroleerd door teams van twee of drie vrijwilligers, waarna de aanwezige dieren veilig naar de overkant worden gebracht. Zelf vind ik het overzetten altijd enorm dankbaar werk; je redt talloze dierenlevens en krijgt daarnaast leuke staaltjes dierengedrag te zien. Natuurbeleving in optima forma waar geen dikbetaalde kantoorbaan tegenop kan.

Lees ook:Paddentrek komt voorzichtig op gang
Lees ook:Nederlanders zetten ruim zevenduizend kilo aan amfibieën over
Lees ook:Vrijwilligers zetten ruim 235.000 trekkende amfibieën over in 2016
Lees ook:Paddentrek op gang gekomen
Lees ook:Beetsterzwaagse weg verandert in amfibieënkerkhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.