Orang-oetans verteren eigen spieren in tijden van schaarste

Foto: Wikimedia Commons

Om te overleven in voedselarme tijden verteren orang-oetans vaak hun eigen spieren. Dat ontdekte onderzoekster Erin Vogel van de Rutgers University in New Jersey nadat ze maar liefst vijf jaar lang orang-oetans op het eiland Borneo volgde. Door menselijke expansie hebben de orang-oetans van Borneo te maken met een steeds kleiner wordende en soortenarmere leefomgeving waardoor het vinden van voedsel steeds moeilijker wordt voor de charismatische mensapen. Normaal gesproken eten de dieren veel fruit, maar onder voedselarme condities nemen ze ook slecht verteerbare bladeren en bast tot zich. Als dat dieet lange tijd aanhoudt, krijgen de oerang-oetans een gebrek aan allerlei voedingsstoffen. Door de urine van de apen te onderzoeken, ontdekte Vogel dat de orang-oetans in dat geval hun eigen spierweefsel verteerden om toch genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze strategie is echter hoogstens een tijdelijke oplossing. Als de orang-oetan namelijk te lang op zijn eigen spierreserves moet teren, wordt hij erg zwak en overlijdt de aap op den duur. Vogel pleit voor het aanplanten van fruitbomen om de voedselschaarste tegen te gaan en zo sterfte onder de bedreigde mensapen te voorkomen. Maar om de orang-oetan op de lange termijn voor onze planeet te behouden, is het vooral essentieel dat er een eind wordt gemaakt aan de roekeloze vernietiging van hun natuurlijke leefgebieden.

Lees ook:Aantal orang-oetans in Indonesië blijft dalen
Lees ook:Actie WNF en Zapp voor orang-oetans levert ruim 240.000 euro op
Lees ook:Jonge orang-oetans krijgen soms acht jaar borstvoeding
Lees ook:Honderdduizend Borneose orang-oetans verdwenen sinds 2009
Lees ook:Orang-oetan kan menselijke geluiden produceren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.