In de ban van de bever

De bever is zonder twijfel een van de opmerkelijkste en interessantste zoogdieren die we anno 2011 in Nederland kunnen aantreffen. In de onderstaande gastbijdrage beschrijft filmmaakster en beverkenner Willy de Koning waarom deze dieren haar zo (blijven) intrigeren.

Verrassend
“Bevers spotten is altijd verrassend. Tijdens mijn eerste ontmoeting met een bever in de Biesbosch viel mijn mond letterlijk open van verbazing. Toen we zes jaar geleden in Limburg kwamen wonen ontdekte ik tot mijn vreugde dat de dieren ook hier op veel plaatsen voorkomen. Ik heb ondertussen al honderden keren bevers waargenomen, maar het onvoorspelbare aspect van het beverspotten blijft erg leuk. Je weet nooit vooraf wat je te zien krijgt. In de begindagen van mijn bestaan als bevervolger had ik alleen een verrekijker bij me, maar later kwam daar ook een professionele filmcamera bij. Nu heb ik al zoveel gefilmd dat ik daarnaast soms ook nog foto’s maak. Afgelopen zomer heb ik heel vaak jonge bevers gezien, erg leuk! Die zijn nog zo argeloos en bovendien een beetje onhandig. Ik heb de bevers heel hoog zitten. Ze zijn slim en vredelievend. Ze creëren nieuwe natuur en zijn niet voor één gat te vangen. Begin dit jaar met het hoge water spoelden sommige burchten volledig weg. De bevers zochten het toen hogerop, in bomen en hoger gelegen struikgewas. Toen het water was gezakt, gingen ze weer aan de slag met het maken van een nieuw onderkomen, niet uit het veld te slaan. Ze zijn zorgzaam voor elkaar en voor hun jongere broertjes en zusjes. Bevers vertonen heel sociaal gedrag. Ik vind ze aandoenlijk, ze lijken soms zo menselijk, met die handige handjes, hun huwelijkstrouw en dat keurige gezinsleven.

Filmmateriaal
Van al die uren filmmateriaal heb ik voor geïnteresseerden een beverdocumentaire gemaakt, terwijl op YouTube allerlei korte filmpjes staan. Via internet kreeg ik contact met een beverpark in Amerika dat me vroeg om de filmpjes in het Engels te maken. Ook geef ik lezingen en zelfs het Instituut voor Beeld en Geluid heeft al belangstelling getoond voor m’n filmbeelden. Je zou denken dat het zo zoetjesaan wel welletjes is, maar ik ben nog steeds niet uitgekeken op de bevers. Er zijn nog genoeg dingen die ik graag voor de lens zou krijgen; een bever die met een jong op z’n rug zwemt, parende bevers, een bever die een boom omknaagt of aan de burcht werkt. Maar ja, dat doen ze pas als het pikkedonker is. Misschien moet ik een infraroodcamera aanschaffen. Ik zou bijvoorbeeld graag eens in de burcht willen kijken of onder water…..Tja, zo blijf je bezig.”

Trefwoorden voor de films op Youtube zijn: Bevers in Limburg, Jonge Bevers, Beavers in The Netherlands, Bevers in Nederland.

Meer informatie over de beverdocumentaire (3 films voor verschillende leeftijdsgroepen op één dvd)? Stuur een mail naar [email protected]

Lees ook:Bever gedijt in Flevoland
Lees ook:Bever duikt op in Ezinge
Lees ook:Bever eet jong op
Lees ook:Bevers ontdekken het Geuldal
Lees ook:Bever bijt zwemster in de Lek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.