De tijd van de jonge reptielen

Foto: zandhagedis (mannetje), Meinweg
Wie jonge reptielen wil zien, doet er verstandig aan om rond deze tijd eens het veld in te gaan. De tweede helft van augustus en september zijn doorgaans namelijk de maanden waarin jonge slangen en hagedissen de eerste schreden op hun levenspad zetten. Twee veldbezoeken aan het Meinweggebied (vandaag en afgelopen donderdag) leverden dan ook een aantal interessante waarnemingen op. Donderdag kwam ik een jong addertje en talloze jonge zandhagedissen tegen, alsmede een prachtige adulte hazelworm en een volwassen vrouwtjeszandhagedis. Vandaag stond een excursie met de Herpetologische Studiegroep Limburg gepland, een inventarisatie die ondanks het te warme weer nog een aantal interessante waarnemingen (een subadulte gladde slang, volwassen en jonge hagedissen van elke soort, groene en bruine kikkers, een rugstreeppad en vinpootsalamanders) opleverde. Helaas vonden we ook meerdere – overduidelijk door fietsers overreden – dode hazelwormen (zie onderstaande foto). Jammer genoeg is slechts een beperkt deel van het Meinweggebied afgesloten voor fietsers, waardoor nog steeds veel dieren (met name hazelwormen) dit lot treft. Een gevolg van mensgericht natuurbeheer, waarbij de recreatieve waarde van een natuurgebied zwaarder weegt dan de ecologische waarde. Erg jammer als je het mij vraagt…

Lees ook:Adderseizoen moeizaam op gang
Lees ook:Regen zorgt toch weer voor wat amfibieënactiviteit
Lees ook:Jonge reptielen uit het ei
Lees ook:Speuren naar reptielen in het diepe Zuiden
Lees ook:Hazelwormenliefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.