Nederlands onbekendste slang

Foto: Arnold van Rijsewijk, RAVON

Op zondag 12 juni is op de Mookerheide pas de eerste gladde slang van het jaar waargenomen. Vroeg in de ochtend trof boswachter Bart van der Aa het volwassen exemplaar aan in het westelijk deel van het heidegebied. Het betrof hier een volgroeid vrouwtje. Elders in het land is de slang dit jaar wel al vaker gezien. Vrijdag 3 juni jongstleden had ik zelf in Nationaal Park De Meinweg ook het genoegen om een gladde slang tegen het lijf te lopen en goed te kunnen bekijken. De gladde slang is waarschijnlijk de minst bekende slangensoort van Nederland, maar daarom niet minder fraai. De dieren hebben meestal een grijzige of grijsbruine kleur, vaak met een vrij opvallend bruin vlekkenpatroon op de rug. Opvallendste kenmerk van de gladde slang is de donkerbruine kopstreep. De gladde slang wordt in volwassen staat 55-75 centimeter lang en is niet giftig. Het dier doodt zijn prooi door hem te wurgen en vervolgens naar binnen te werken. De slang is voor kenners en geïnformeerde leken bijna niet te verwarren met de beduidend grotere ringslang en de giftige adder. Aangezien ik een echte herpetofiel ben, hoop ik elke keer als ik het Meinweggebied bezoek weer op een ontmoeting met een slang. Buiten de gladde slang komt ook de adder in het op een zestal kilometers van mijn woonplaats gelegen natuurgebied voor.

Lees ook:De langste slang ter wereld
Lees ook:Gladde slangen weer volop in het veld
Lees ook:Gladde slang herontdekt in Nederlands deel Sint-Pietersberg
Lees ook:Pythonmassage in Indonesische spa
Lees ook:Gladde slang ook tevoorschijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.