Zeldzame kokerjuffers aangetroffen in Zuid-Limburg

Foto: Roer en Overmaas
In het Bunder- en Elsloërbos in Zuid-Limburg is deze week de zeldzame naakte kokerjuffer gevonden. Dat meldt het Waterschap Roer en Overmaas. De kokerjuffer, officieel de Plectrocnemia brevis genaamd, is de larve van een schietmot die leeft in de kalktufbronnen die in Nederland alleen in de kalkrijke bodem van Zuid-Limburg voorkomen. De groep zeldzame dieren werd ontdekt tijdens een onderzoek in het bos. De onderzoekers troffen ook een blinde vlokreeften, steenvliegen en de typerende platworm Dugesia gonocephala aan. Kokerjuffers gebruiken zandkorrels, bladeren, steentjes en takjes voor het bouwen van een koker, een constructie die het achterlijf bescherming moet bieden. De naakte kokerjuffer is een vreemde eend in de bijt. Zij spint slechts een netje voor het vangen van met de stroming meegevoerde waterdieren. De vondsten worden door het waterschap gebruikt bij het opstellen van de beheersplannen voor het gebied.

Lees ook:Larven zeldzame wintersteenvlieg gevonden in Roer
Lees ook:Zeeprik gespot in Limburgse Roer
Lees ook:Exotische grondels bedreigen beekdonderpad
Lees ook:Zeldzame vissen in de Aalsbeek
Lees ook:Zalmproject Roer genomineerd voor Pluk van de Petteflet Natuurprijs

2 reacties op “Zeldzame kokerjuffers aangetroffen in Zuid-Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.