Herintroductie van korenwolf geslaagd

Foto: Das & Boom
Fokprogramma
De herintroductie van de korenwolf in Limburg is geslaagd. Tot die conclusie komt onderzoeksinstituut Alterra. Twaalf jaar nadat de wilde hamster bijna uitgestorven was in Nederland, bestaat de wilde populatie nu uit zo’n vijfhonderd dieren. De korenwolf kwam eind jaren negentig in het nieuws, omdat de bouw van een industrieterrein in Heerlen moest worden stilgelegd nadat het bedreigde diertje er was gesignaleerd. Het werd een miljoenenstrop voor het bouwbedrijf, maar de korenwolf werd er nooit meer waargenomen. In 1999 waren er naar schatting nog maar dertig korenwolven in ons land. De overgebleven diertjes werden gevangen en gebruikt voor een fokprogramma dat het voortbestaan van de hamster in ons land veilig moest stellen. Diergaarde Blijdorp, Das & Boom en het Gaiapark in Kerkrade fokten de diertjes en zetten ze sinds 2002 weer uit. Zo werden in de loop der jaren honderden exemplaren uitgezet in de natuur. Omdat hamsters prooidieren zijn, overleefden veel van de beestjes het niet. Maar volgens de provincie Limburg was het slechts nodig dat tien procent van de mannetjes en dertig procent van de vrouwtjes zou overleven om een levensvatbare populatie te creëren.

Vinger aan de pols houden
Hoewel het project nu afloopt, adviseert Alterra om meer land te reserveren voor de korenwolf. Momenteel is er 500 hectare beschikbaar, maar dat zou moeten groeien tot 750 hectare. “Het is zaak dat we het hamsterbeheer de komende jaren voldoende in de steigers kunnen houden”, meent gedeputeerde Ger Driessen. “Als je zoveel moeite hebt gedaan om de populatie van de korenwolf te laten groeien en het beestje vervolgens weer laat uitsterven, zal niemand dat begrijpen.”

Lees ook:Kort geding over korenwolf
Lees ook:Duitse korenwolven helpen Nederlandse populatie
Lees ook:Korenwolven uitgezet in Bemelen
Lees ook:Vuursalamanders verhuizen weer naar thuisprovincie
Lees ook:Wilde kat gefilmd in Zuid-Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.