Van Vollenhoven kritisch over natuurbeleid kabinet

Goochelen met getallen
Pieter van Vollenhoven heeft forse kritiek op het natuurbeleid van het kabinet-Rutte. De voorzitter van het Nationaal Groenfonds vindt dat de aanleg van verbindingen tussen natuurgebieden, zoals vastgelegd in de Ecologische Hoofdstructuur, ‘absoluut’ moet doorgaan. Van Vollenhoven beschuldigt het kabinet van goochelen met getallen. “De staatssecretaris zegt dat negentig procent van de plannen in die Ecologische Hoofdstructuur is gerealiseerd. Wij komen tot de conclusie dat het maar 50 tot 52 procent is”, zegt hij in het televisieprogramma EenVandaag. Het nieuwe kabinet wil driehonderd miljoen euro bezuinigen op het natuurbeleid, een korting van zo’n veertig procent, en geen geld meer in de robuuste natuurverbindingen stoppen. “We zijn al bijna twintig jaar onderweg, als je die formule nu loslaat is dat echt kapitaalvernietiging”, briest Van Vollenhoven. “En je werkt dan ook met een onbetrouwbare overheid. We moeten dit afmaken.”

Ruggengraat
De ‘ruggengraat’ van de Nederlandse natuur bestaat uit bossen, natuurgebieden, meren, rivieren en de Noord- en Waddenzee. Het streven was dat het landdeel van de Ecologische Hoofdstructuur in 2020 meer dan 750 duizend hectare zou beslaan, 17,5 procent van de totale oppervlakte van Nederland. Van Vollenhoven stelt voor de toekomstige grondgebieden voor geplande verbindingen te ‘bevriezen’, zodat er niet wordt gebouwd. Dan kan de aanleg worden voortgezet als er weer geld is. Tientallen boeren en landeigenaren hebben mogelijk voor niets grond beschikbaar gesteld. “We vinden dat je de overheid moet kunnen vertrouwen”, zegt Van Vollenhoven. “De overheid heeft hierin een grote verantwoordelijkheid. Belofte maakt schuld.” De provincie Noord-Brabant besloot donderdag tot een pauze in de aankoop van nieuwe gronden voor de Ecologische Hoofdstructuur, omdat er geen geld meer van het rijk is te verwachten.

Lees ook:Texel verbindt natuurgebieden
Lees ook:Das & Boom gaat procederen tegen natuurbeleid Bleker
Lees ook:Raad voor Veiligheid wil onderzoek naar Q-koorts
Lees ook:Veel animo voor actie van Natuurmonumenten tegen kabinetsplannen
Lees ook:Staatsbosbeheer gaat natuurgebieden verkopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.