Warm water brengt massasterfte onder koralen teweeg

Foto: Richard Ling
Het water van de Caraïbische zee is warmer dan ooit. De koralen verbleken en beginnen te sterven, waarschuwen experts. Het fenomeen is vooral zichtbaar bij de Kleine Antillen, in de zuidelijke Caraïben, zegt Mark Eakin, coördinator van het programma Coral Reef Watch van de Amerikaanse oceaandienst NOAA. De temperatuur is er hoger dan in 2005, toen de koralen in een groot deel van de Caraïben zwaar werden aangetast door verbleking. Rondom de Amerikaanse Maagdeneilanden stierf toen bijna 60 procent van de koralen. Het water in de Caraïben bereikt zijn hoogste temperatuur in september en oktober. Coral Reef Watch waarschuwde vorige maand al dat de verbleking zich kan uitbreiden naar het oosten, Nicaragua kan bereiken en zich uiteindelijk naar het zuiden langs de Caraïbische kusten van Panama en Zuid-Amerika kan verspreiden. “Dit kan erger worden dan in 2005, tenzij tropische stormen het warme water aan de oppervlakte mengen met dieper, kouder water”, zegt Eakin. Koraalriffen beslaan minder dan een procent van de oceanen op onze planeet, maar ze herbergen 25 tot 30 procent van al het aardse zeeleven. Naar schatting één miljard mensen zijn direct dan wel indirect afhankelijk van de riffen. Vóór 1980 is slechts een grote periode van verbleking vastgesteld. Een stijging van de maximumtemperatuur in de zomer met één tot twee graden volstaat om het proces in gang te zetten. Hoe langer deze stijging duurt, hoe groter de ontkleuring van de koralen zal zijn. De koralen worden dan gevoeliger voor ziektes. In Zuidoost-Azië lag de oceaantemperatuur in mei vier graden hoger dan normaal. In gebieden bij Indonesië, Vietnam, Sri Lanka, Thailand en Maleisië bleekte 60 tot 80 procent van al het koraal af. Men vermoedt dat de verbleking deze keer erger zal zijn dan in 1998, toen 30 procent van het koraal in de Indische Oceaan en de westelijke en centrale Stille Oceaan stierf. In dat jaar stief 16 procent van alle koralen ter wereld.

Lees ook:Groot gedeelte van Great Barrier Reef verbleekt
Lees ook:2016 rampjaar voor Great Barrier Reef
Lees ook:Visverbod redt koraalriffen van Bonaire
Lees ook:Great Barrier Reef dreigt te veranderen in slijmerige algenpoel
Lees ook:Tweederde Great Barrier Reef beschadigd door koraalverbleking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.