Duikers stuiten op ‘monstermeervallen’ in Nederlandse Maas

Foto: Dieter Florian
800px-Silurus_glanis_01Spannende taferelen tijdens een rivierduik in Nederlandse wateren. Twee duikers kregen namelijk onlangs de schrik van hun leven toen ze in de Maas opeens werden omringd door tientallen gigantische meervallen. Sommige vissen waren langer dan twee meter. In Nederland zijn niet eerder zoveel grote meervallen tegelijk op beeld vastgelegd, meldt de website topvisser.nl. De confrontatie leverde angstige momenten op voor Danny Bok en George Hampsink, die in opdracht van Sportvisserij Nederland onderzoek doen naar de veranderende visstand in de Maas. “Plotseling waren ze er”, zegt Bok. “Tientallen, minimaal dertig meervallen van een tot twee meter en sommige zelfs wel langer. We schrokken ons kapot. Ik heb op tientallen plaatsen gedoken, vaak ook met haaien, maar dit was veel beangstigender.” Doel van het onderzoek is de veranderende visstand in Nederland beter in beeld te brengen. Naast de barbeel en de roofblei is ook de beschermde Europese meerval in opkomst, onder meer door de sterk verbeterde waterkwaliteit. Meervallen zijn in principe opportunistische omnivoren die feitelijk alles eten wat ze met hun mond kunnen verzwelgen.

Bronnen: Nu.nl, Topvisser.nl

Lees ook:Australische meervallen eten muizen
Lees ook:Veel meervallen zijn giftige baasjes
Lees ook:Exotische vissen aangetroffen in de Maas
Lees ook:Haaien voor kust van Barcelona
Lees ook:Haaien en roggen worden ouder dan gedacht

2 reacties op “Duikers stuiten op ‘monstermeervallen’ in Nederlandse Maas

  1. Jules Vismale

    Zouden die meervallen soms hier in Nederland ook in gevangenschap worden gehouden in aquaria’s? Het lijkt me zelfs verstandig om de locaties waar die monstermeervallen zitten geheim te houden om te voorkomen dat sportvissers erop af komen. Die reuzenvissen hebben zeker géén mensen op het menu staan!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.