Natuurliefhebber bedreigt zeldzame geelbuikvuurpad

Onverwachte vijand
De geelbuikvuurpad wordt in zijn voortbestaan bedreigd door een opvallende vijand: de natuurliefhebber. Het zeldzaamste amfibie in Nederland daalt sterk in aantal door onoplettendheid. Onderzoekers van RAVON, een vrijwilligersorganisatie die onderzoek doet naar bescherming van reptielen, amfibieën en vissen, meldt dat jaarlijks vijf procent van de populatie verloren gaat. Het reptiel heeft een wrattige grijsbruine rug en een gele buik met daarop een fraai patroon van zwarte vlekken. Het dier leeft vooral in en rondom het water.

Stenen en voortplantingsbiotopen
De exemplaren die het droge opzoeken, kruipen vaak onder stenen. Doordat natuurliefhebbers de stenen omdraaien om te zien of er dieren onder huizen, verliest de pad zijn schuilplaats. De geelbuikvuurpad vindt doorgaans niet snel een nieuw onderkomen en is soms jaren afhankelijk van dezelfde schuilplaats. De natuurlijke voortplantingsbiotopen zijn door toedoen van de mens grotendeels verdwenen, meldt RAVON. In de vorm van natte plekken in weilanden worden vervangende leefgebieden geschapen.

Lees ook:Geelbuikvuurpad ook vatbaar voor chytrideschimmel Bd
Lees ook:Gevaarlijke schimmel bedreigt ook Nederlandse amfibieën
Lees ook:Brand Fochteloërveen decimeert reptielenpopulatie
Lees ook:Geelbuikvuurpad keert terug naar Wolfhaag
Lees ook:Kaapse klipdas heeft driehoeksverhoudingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.