Nieuw beerdiertje ontdekt in Japan

Foto: PLoS ONE

Wetenschappers hebben op een Japanse parkeerplaats een nieuw soort beerdiertje ontdekt. Ze ontdekten de nieuwe soort toen  ze zich over een stukje mos bogen dat ze van een Japanse parkeerplaats hadden verwijderd. In het mos troffen ze zo’n tien beerdiertjes aan. De onderzoekers stelden de beerdiertjes in het laboratorium in staat om zich te vermenigvuldigen, om zo meer exemplaren te verkrijgen voor onderzoek en analyse. Die analyse wees uiteindelijk uit dat de onderzoekers een nieuwe soort in handen hadden. Het zijn vooral de eieren die deze soort legt die in het oog springen. Die eieren hebben een vast oppervlak en zijn bedekt met lange, flexibele ‘draden’ die een beetje doen denken aan tentakels. Waarschijnlijk zorgen die draden ervoor dat de eieren zich goed hechten aan het oppervlak waarop ze worden afgezet, zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. Beerdiertjes zijn microscopisch kleine diertjes die veelvuldig in mos worden aangetroffen. Er zijn al meer dan 800 soorten beerdiertjes beschreven, waarvan er – de nieuwe soort meegerekend – 168 in Japan zijn ontdekt. Het zijn de ultieme overlevingskunstenaars. Of je beerdiertjes nu blootstelt aan hoge doses radioactieve straling, invriest, in een vacuüm stopt of compleet uitdroogt: ze overleven het allemaal. Wetenschappers denken dan ook dat het beerdiertje het laatst levende dier op aarde zal zijn en pas gaat verdwijnen als onze sterft.

Lees ook:Het onverwoestbare beerdiertje
Lees ook:Voor Nederland nieuw beerdiertje ontdekt
Lees ook:Nieuw zeediertje gevonden langs Nederlandse kust
Lees ook:Nieuwe paddensoorten ontdekt in Verenigde Staten
Lees ook:Nieuwe rivierdolfijn ontdekt in Braziliaanse rivier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.