Dunnere ozonlaag droeg waarschijnlijk bij aan massa-extinctie in Perm

Circa 252 miljoen jaar geleden werd de aarde getroffen door een massa-extinctie van epische proporties. Bijna 70 procent van alle landdieren en ongeveer 95 procent van al het leven in zee ruimden het veld. De massa-extinctie wordt door veel wetenschappers in verband gebracht met vulkaanuitbarstingen in Siberië die bijna één miljoen jaar aanhielden. Tijdens die uitbarstingen kwamen vulkanische gassen vrij die de ozonlaag deels vernietigden. Onderzoekers vermoeden dat die natuurramp een belangrijke oorzaak was van het uitsterven van soorten wereldwijd. Onduidelijk was echter hoe de dunner wordende ozonlaag precies de ondergang van zoveel organismen inluidde. Tot nu. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat de dunner wordende ozonlaag er waarschijnlijk voor zorgde dat bomen onvruchtbaar werden. De verdwijning van bossen leidden tot een domino-effect, waardoor langzaam maar zeker de ene naar de andere soort omviel. De wetenschappers baseren hun conclusies op een experiment met dennenboompjes. Ze zetten de planten in een kamer en stelden ze bloot aan de UVB (ultraviolet b)-straling waar de aarde aan het eind van het Perm mee te maken had. Geen van de bomen ging ten tijde van het twee maanden durende experiment dood. Maar ze produceerden wel opvallend veel misvormde pollen. Nog veel verontrustender is echter dat alle bomen die aan meer uv-straling werden blootgesteld steriel te worden: hun dennenappels verschrompelden binnen enkele dagen nadat ze ontstaan waren. Het betekent dat de bomen helemaal geen zaden konden produceren en dus feitelijk steriel werden. Het experiment toont aan dat we er dus ook vandaag de dag verstandig aan doen om zuinig op de ozonlaag te zijn. Ondanks dat schadelijke stoffen als cfk’s tegenwoordig in de meeste landen verboden zijn, is de ozonlaag op veel plekken nog lang niet aan de beterende hand.

Lees ook:Zeeschildpadden leggen eieren het liefst op aangeharkte en schone stranden
Lees ook:Chloordeeltjes tasten ijsbeerpenis aan
Lees ook:Ontdekken van alle diersoorten zou 184 miljard euro kosten
Lees ook:Leven op aarde begon mogelijk bijna vier miljard jaar geleden al
Lees ook:Circa tien procent van gevangen vis teruggegooid in zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.