Atheïsten zijn doorgaans intelligenter dan religieuze mensen

Ik vond het een opmerkelijk, maar ook weer niet heel verrassend bericht: onderzoek van het Londense Imperial College wijst uit dat atheïsten in de regel intelligenter zijn dan streng religieuze mensen. De deelnemers moesten aangeven of ze zichzelf beschouwden als atheïstisch, gelovig of agnostisch (wat inhoudt dat je twijfelt aan het bestaan van hogere machten, maar de mogelijkheid niet uitsluit). Daarna moesten ze in een half uur tijd twaalf taken uitvoeren. Die hadden te maken met planning, redeneren, concentratie en geheugen. De ongelovigen presteerden beter dan de gelovigen, zelfs als factoren als leeftijd en opleidingsniveau werden meegewogen, zo meldt The Independent. De agnosten zaten met hun prestaties tussen de andere twee groepen in. Het blijkt dat atheïsten beter zijn in logisch redeneren, terwijl gelovigen vaker intuïtief denken. Niet zo verrassend, want het geloof in een God of goden (in het geval van pantheïstische godsdiensten) is puur gebaseerd op intuïtie en vindt geen basis in de empirische werkelijkheid. Wie bovendien de natuur zorgvuldig en in al haar details observeert, ziet ook dat die niet beantwoordt aan een duidelijk omlijnd kosmisch plan. Integendeel, de evolutie is veeleer een komen en gaan van soorten, waarbij succes en falen vooral worden bepaald toevalligheden en de eeuwige strijd tussen organismen om het doorgeven van de eigen genen. Het door monotheïstische godsdiensten (vooral het joden- en christendom) geschapen beeld van de mens als kroon der schepping en Gods uitverkoren soort is tegelijkertijd ook een van de hoofdoorzaken voor de ecologische en klimatologische ellende waar de aarde momenteel mee kampt, vooral ook omdat een dergelijke zienswijze kritisch denken en het vinden van progressieve oplossingen onherroepelijk in de kiem smoort.

Lees ook:Twintig procent van alle gewervelde dieren bedreigd
Lees ook:Wolf kan beter causaal redeneren dan hond
Lees ook:Meeuwen vernielen deel van bloemenarragement voor Urbi et Orbi
Lees ook:Hondenneus uitstekend hulpmiddel bij detectie gevaarlijke ziekten
Lees ook:Olifant wordt Indiaas nationaal erfgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.