Koraalriffen verbleken steeds verder door stijgende zeetemperaturen

Foto: Bruno de Giusti, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5 it

Hoge oceaantemperaturen zijn tegenwoordig vijf keer vaker verantwoordelijk voor de beschadiging van koraalriffen dan in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Grootschalige koraalverbleking komt vandaag de dag een keer in de zes jaar (feitelijk tijdens elke bovengemiddeld warme zomer) voor. Vroeger lag de gemiddelde frequentie op een keer in de 25 tot 30 jaar. Stijgende temperaturen zorgen ervoor dat de algen, die een symbiotische relatie met koralen hebben en het koraal kleur geven, afsterven. Als de verbleking lang aanhoudt, hebben koraalriffen vaak vele jaren nodig om te herstellen. De koraalverbleking bereikte in het jaar 2015-2016 een voorlopig hoogtepunt. Zo’n 75 procent van de honderd onderzochte koraalriffen verbleekte destijds. In de jaren tachtig kwamen tijdens lokale hittegolven twee grootschalige verblekingen voor. Vanaf eind jaren tachtig was het weerfenomeen El Niño verantwoordelijk voor het verbleken van veel koralen.Volgens de onderzoekers zal klimaatverandering er vrijwel zeker voor zorgen dat hittegolven onder water steeds vaker gaan voorkomen. Daarmee stijgt ook de kans op koraalverbleking. De onderzoekers roepen overheden daarom op om meer werk te maken van het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Koraal kan zich namelijk wel deels aanpassen aan stijgende oceaantemperaturen als we de opwarming binnen een bepaalde bandbreedte houden. Ruim 25 procent van de zeevissoorten is afhankelijk van koraal. Daarmee is het koraal tegelijkertijd ook van levensbelang voor tientallen miljoenen mensen die voor voedsel afhankelijk zijn van vis.

 

Lees ook:Groot gedeelte van Great Barrier Reef verbleekt
Lees ook:Australische regering stelt ruim een miljoen beschikbaar voor redding Great Barrier Reef
Lees ook:Nieuwe bedreiging voor koraalriffen ligt op de loer
Lees ook:Tweederde Great Barrier Reef beschadigd door koraalverbleking
Lees ook:Visverbod redt koraalriffen van Bonaire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.