Zeeuwse potvis was ondervoed

Foto: Wikimedia Commons/GFDL

De potvis die op 1 december aanspoelde op het strand bij Domburg in Zeeland strandde door verzwakking als gevolg van ondervoeding. Dat stellen onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en Wageningen Marine Research, die een uitgebreide sectie op het karkas hebben verricht. “Uit de spekdiktes en de staat waarin de spieren verkeerden kunnen we afleiden dat het dier te mager was”, stelt Lonneke IJsseldijk, de coördinator van het onderzoek. De potvis (Physeter macrocephalus) heeft zijn laatste flinke maaltijd waarschijnlijk ergens tussen Noorwegen en IJsland genuttigd. Het onderzoek naar de potvis is nog niet volledig afgerond. Men hoopt er aan de hand van extra testen achter te komen of het dier ziekten onder de leden had die de ondervoeding en zwakke gezondheid van de tandwalvis verklaren. Dinsdagmiddag werd opnieuw een dode walvis aangetroffen in Zeeland. Een dwergvinvis van zeven meter lag in het water bij Neeltje Jans. Het onderzoek naar dit exemplaar is nog niet afgerond.

Lees ook:Kleinste gestrande potvis Texel was negentien jaar oud
Lees ook:Noorwegen verhoogt quotum walvisjacht
Lees ook:Potvis Domburg leefde waarschijnlijk nog toen hij aanspoelde
Lees ook:Potvis Terschelling overleden
Lees ook:Omstreden walvisjacht weer begonnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.