Wetenschappers ontdekken ultieme diepzeevis

Foto: Adam Summers/University of Washington

Wetenschappers hebben in duistere diepten van de Grote Oceaan een nieuw vissoort ontdekt die kan overleven op een diepte van ruim achtduizend meter. Het dier is daarmee de diepst levende bekende vis ter wereld. Pseudoliparis swirei, zoals de soort door onderzoekers van University of Washington is genoemd, werd ontdekt in de Marianentrog, voor zover bekend de diepste  plek in de oceaan (elfduizend meter). Of de vis ook in de allerdiepste regionen van de trog kan overleven is onduidelijk, maar hij gedijt in ieder geval op diepten tot minstens achtduizend meter. Tussen 2014 en 2017 werden 37 exemplaren van P. swirei geregistreerd in de Marianentrog, op diepten tussen de zeven- en achtduizend meter. Japanse onderzoekers filmden de vis zelfs op een diepte van 8178 meter. P. swirei behoort tot de slakdolven, een familie van vissen die bijna tweehonderd soorten herbergt. Hij voedt zich met schaaldieren en garnalen. De onderzoekers weten nog niet hoe de vis in staat is om onder de intense waterdruk in de Marianentrog te kunnen overleven. Hoewel het leven op zulke grote diepten een enorme uitdaging is, heeft het ook zijn voordelen. Duizenden meters onder de zeespiegel kom je namelijk veel minder roofdieren tegen.

Lees ook:Diepst levende vis ter wereld gefilmd
Lees ook:Nieuwe vissoort ontdekt in de diepzee
Lees ook:Transparante vis ontdekt in Marianentrog
Lees ook:Wetenschappers ontdekken nieuwe oliewolk in Golf van Mexico
Lees ook:Wetenschappers ontdekken meercellige diertjes in zuurstofloze omgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.