Bijen transporteren stuifmeel tussen lange pootharen

Het is algemeen bekend dat bijen uitstekende bestuivers zijn. Recent onderzoek wijst uit dat het transportgeheim van de beestje schuilt in de behaarde bijenpootjes. De gevleugelde insecten gebruiken de zeer lange haren aan de zijkant van hun poten om grote pakketten stuifmeel te vervoeren. De bulken beslaan soms zelfs een derde van het lichaamsgewicht van de bij. De wetenschappers vingen voor hun onderzoek twintig bijen die net stuifmeel hadden verzameld op hun poten en terugvlogen naar hun korf. Eerst maakten de onderzoekers beelden in hoge resolutie van de bijenpoten. Op deze shots ontdekten ze de bijzonder lange haren van de insecten. Vervolgens onderzochten de geleerden hoe stevig het stuifmeel vastzat tussen de haren door er met elastiekjes aan te trekken. De kostbare buit van de bijen bleek stevig te zijn verankerd aan hun poten, zo meldt wetenschapssite Science Now. Het stuifmeel schoot pas los als er krachten op werden uitgeoefend die maar liefst twintig keer groter waren dan de weerstand die bijen normaal gesproken ervaren tijdens het vliegen.

Lees ook:‘Headbangende’ bijen verzamelen razendsnel stuifmeel
Lees ook:Afname veel bijensoorten hangt samen met verdwijnen van favoriet voedsel
Lees ook:Zeldzame bijensoort terug in Nederland
Lees ook:Bijen zoeken minder voedsel in door de mens aangetaste leefgebieden
Lees ook:Texaanse boer gedood door zwerm woedende bijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.