Groenlandse walvissen scrubben hun huid in ondiepe kustwateren

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Groenlandse walvissen zoeken soms ondiepe kustwateren op om hun huid te scrubben, zo blijkt uit een nieuwe studie. In de ondiepe wateren schuren de dieren hun huid langs de rotsen, waarschijnlijk om dode of verbrande huidcellen, parasieten en stukjes ruwe huid te verwijderen. De walvissen zijn gemiddeld vijf tot acht minuten bezig met die huidreiniging. Canadese onderzoekers maken gewag van het gedrag in het blad Plos One. Onderzoeksleider Sarah Fortune observeerde enkele jaren geleden Groenlandse walvissen (Balaena mysticetus) die op een vreemde manier op hun rug heen en weer rolden bij Baffin Island. Ze had toen nog geen idee wat de dieren aan het doen waren en besloot het opmerkelijke gedrag samen met enkele van haar collega’s van de University van British Columbia te onderzoeken. De onderzoekers gebruikten een drone die was uitgerust met camera’s. Het vliegende object filmde de walvissen vanuit allerlei hoeken. De onderzoekers ontdekten al snel dat veel van de enorme zeezoogdieren ruwe plekken op hun huid hadden. Ook waren de walvissen op sommige plaatsen aan het vervellen. Tijdens hun rollende bewegingen in het water schuurden de walvissen precies deze plekken langs de rotsen op de bodem. Sommige exemplaren wreven zelfs minutenlang hun kin, kop en rug langs de rotsen. Het scrubben is waarschijnlijk belangrijk voor de hygiëne en gezondheid van de walvissen omdat het de dieren bevrijdt van parasieten en stukjes verbrande huid.

 

Lees ook:Genen Groenlandse walvis sleutel tot lang en gezond leven
Lees ook:Groenlandse walvissen beschikken over reukvermogen boven water
Lees ook:Zeldzame samenscholing Groenlandse walvissen in Atlantische Oceaan
Lees ook:Groenlandse haai wordt bijna 400 jaar oud
Lees ook:De heilzame werking van een modderbad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.