Huizen bevatten gemiddeld ruim honderd soorten kruipbeestjes

Foto: Sebastian Stabinger, Wikimedia Commons/CC BY

Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar een gemiddelde Nederlandse woning herbergt ruim honderd soorten kriebelbeestjes. Denk bijvoorbeeld aan diergroepen als spinnen, luizen, muggen, papiervisjes, zilvervisjes (zie foto) en kevers. Factoren als de netheid van de bewoners of de aanwezigheid van huisdieren blijken geen invloed te hebben op het aantal aanwezige kruipbeestjes. De plaats waar een huis staat en het woningtype blijken veel bepalender te zijn voor de insectenrijkdom in een huis. De grootste soortenverscheidenheid werd gevonden in huizen op de begane grond met veel deuren en ramen. Wat betreft het vloertype blijkt hoogpolig tapijt meer in trek te zijn bij insecten en andere ongewervelde dieren dan laminaat. Ook tussen diverse kamers is weinig verschil in aantallen aan te wijzen. Waar mensen vaak verwachten dat mieren en kakkerlakken zich overwegend ophouden in de keuken, is het tegendeel waar. Onderzoekers vonden ze in de onderzochte woningen in de Verenigde Staten net zo vaak in de slaapkamer. De variatie in insecten wordt vooral bepaald door de plaats waar de woning staat. De enige echte voorkeurslocatie in huis is de kelder. Dat komt door het vochtige klimaat en de geringe hoeveelheid daglicht, omgevingsfactoren die goed aansluiten bij de biotoopvoorkeuren van geleedpotigen. In huizen waar katten rondwaren, zitten in de regel iets minder insecten dan in woningen waar een hond rondloopt. Als geboren jagers willen katten af en toe nog wel eens een insect buitmaken.

Lees ook:Honderden kikkers verzamelen zich rond Brits huis
Lees ook:Man steekt huis in brand om spin
Lees ook:Kat bekoopt reddingsactie met de dood
Lees ook:Vier puppy’s gedood door inbreker
Lees ook:Katten Australië meegebracht door Europese kolonisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.