Prehistorische reuzenotter domineerde Chinese moerassen

Illustratie: Mauricio Anton

Siamogale melilutra, een enorme otter die ongeveer het formaat had van een hedendaagse wolf en zo’n vijftig kilo op de weegschaal bracht, leefde zes miljoen jaar geleden in de moerassen van zuidwestelijk China en was waarschijnlijk een dominant en formidabel roofdier. Tot die conclusie komen paleontologen nadat ze de kaken van het prehistorische zoogdier hebben onderzocht. De gigant kon zelfs met gemak schelpdieren of de botten van vogels en andere zoogdieren fijnmalen. Dat is op zich opvallend, want voor hedendaagse otters geldt juist dat kleine soorten in relatief opzicht sterkere kaken hebben dan hun grotere verwanten. Siamogale melilutra vormde dus een uitzondering op die regel. De kaken van deze gigant waren zes keer sterker dan de onderzoekers verwachtten. Deze kracht, in combinatie met de grootte van het dier, zou de otter tot een geweldige jager hebben gemaakt. De prehistorische otter ontwikkelde waarschijnlijk zulke sterke kaken om optimaal te kunnen profiteren van de rijke mosselvoorraden in zijn leefgebied.

Lees ook:Prehistorische gordeldieren hadden formaat van een auto
Lees ook:Otter duikt op in Limburg
Lees ook:Otter gefilmd in Flevoland
Lees ook:Otter terug in Naardermeer
Lees ook:Skelet van prehistorische reuzenotter gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.