Verdwijnen dinosauriërs maakte van nachtactieve zoogdieren dagdieren

Dat veel zoogdieren (waaronder wijzelf) tegenwoordig overwegend dagactief zijn, is grotendeels te danken aan het verdwijnen van de dinosauriërs. Voordat de reuzenreptielen circa 66 miljoen jaar geleden definitief van de aardbodem verdwenen, waren alle zoogdieren nachtwezens. Logisch natuurlijk, want onder de deken van het nachtelijk duister was de kans kleiner dat de kleine warmbloedigen ten prooi vielen aan vleesetende dinosauriërs. Toen het dinogevaar verdween, konden de zoogdieren steeds vaker overdag actief worden. Die overgang duurde een paar miljoen jaar. Britse en Israëlische wetenschappers hebben de tijd die de verandering in beslag nam berekend en schrijven erover in het wetenschapsblad Nature Ecology & Evolution. Ze keken naar de leefpatronen van 2415 zoogdiersoorten die nu leven. De eerste zoogdieren die helemaal overschakelden naar de dag, waren de voorouders van apen en mensen. Zij werden waarschijnlijk 33 tot 52 miljoen jaar geleden dagdieren. Aan het leven in de nacht hebben zoogdieren waarschijnlijk kenmerken als een sterk reukvermogen, goed gehoor en gevoelige snorharen overgehouden. Die aanpassingen moesten het slechte zicht in het donker compenseren.

Lees ook:Grote landzoogdieren ontstonden door uitsterven dinosauriërs
Lees ook:Gevederde dinosauriërs hadden ook al luizen
Lees ook:Grote plantenetende dinosauriërs al stervende voor meteorietinslag
Lees ook:Nieuw bewijs wijst op plotselinge massa-extinctie dinosauriërs
Lees ook:Prehistorische krokodilachtige liep op achterpoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.