Mannelijke mammoeten verongelukten vaker dan vrouwtjes

Onderzoekers van het Zweedse Museum of Natural History deden een opvallende ontdekking toen ze 98 fossielen van mammoeten onder de loep namen. Zeven van de tien onderzochte mammoetresten bleken aan mannetjes toe te behoren. Wat is de oorzaak van die scheve geslachtsverhouding? Omdat skeletdelen van mammoeten maar zelden goed bewaard blijven, is het waarschijnlijk dat de in verschillende delen van Siberië gevonden fossielen begraven waren onder het oppervlak. Op die manier waren ze beter beschermd tegen weersinvloeden. De nieuwe bevindingen impliceren dat mannelijke mammoeten vaker stierven op een manier waardoor het stoffelijke overschot werd begraven. Zo zou het best kunnen dat ze in de winter door het ijs van een meer zakten of dat ze kwamen vast te zitten in moerrassen. Die constatering is in lijn met de manier waarop de dieren leefden. Net als hedendaagse olifanten leefden vrouwtjesmammoeten en jongen hoogstwaarschijnlijk in kudden die werden geleid door ervaren matriarchen, terwijl de mannelijke dieren solitair of in kleine vrijgezellengroepen over de prehistorische vlakten trokken. Door in kuddeverband door het leven te gaan, neemt het risico op dodelijke ongelukken af. Volwassen mannetjes hadden die luxe niet en kwamen dus vaker om het leven door valpartijen of verdrinkingen.

Lees ook:Laatste mammoeten bezweken aan watertekort
Lees ook:Mammoet komt mogelijk weer tot leven door doorbraak gentechniek
Lees ook:Twee voorouders van moderne zoogdieren ontdekt
Lees ook:Klonen van mammoet weer een stapje dichterbij
Lees ook:Ruim honderd pootafdrukken van mammoeten gevonden in Oregon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.