Sporen van grote vleesetende dinosauriër ontdekt in Lesotho

Paleontologen hebben in het Afrikaanse landje Lesotho sporen ontdekt van een nog onbekende vleesetende dinosaurus. De pootafdrukken van de prehistorische carnivoor zijn 57 centimeter lang en een halve meter breed. Nooit eerder werden er in Afrika zulke grote sporen van een vleesetende dinosauriër ontdekt. De afdrukken zijn waarschijnlijk afkomstig van een vleeseter met een lengte van ruim negen meter die tweehonderd miljoen jaar geleden leefde. Het gesteente waarin de pootafdrukken zijn gevonden, bevat scheuren die erop wijzen dat er vroeger een rivier door het gebied stroomde. Waarschijnlijk heeft de vleesetende dinosauriër uit de rivier gedronken en toen sporen achtergelaten in de bedding. De vorm en grootte van de voetafdrukken wijzen erop dat het dier kan worden ingedeeld bij de Megatheropoda, een groep van reusachtige vleesetende dinosauriërs met kleine voorpootjes. Ook de vermaarde Tyrannosaurus rex behoorde tot deze groep. Volgens onderzoeksleider Fabien Knoll verandert de ontdekking het beeld van de dinosaurussen die in zuidelijk Afrika hebben geleefd. “Dit is het eerste harde bewijs voor de aanwezigheid van een zeer grote vleeseter in een landschap dat verder werd gedomineerd door planteneters, omnivoren en kleine vleesetende dinosaurussen”

Lees ook:Koreanen vinden pootafdrukken van minidinosauriër
Lees ook:Dinosauriër met uitzonderlijk goed reukvermogen ontdekt
Lees ook:Grootste dinobijtsporen ooit ontdekt
Lees ook:Dinosauriërs lichter dan gedacht
Lees ook:Dinosauriërs waren bedreven zwemmers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.