Poema’s zijn socialer dan gedacht

Foto: Bas Lammers, Wikimedia Commons/CC BY 2.0

Poema’s (Puma concolor) staan vooral bekend als einzelgängers, solitaire zwervers zonder een sterke sociale inborst. Hoewel dit beeld deels klopt, wijst nieuw onderzoek uit dat de katten toch wat socialer zijn dan lange tijd werd gedacht. De dieren gaan bijvoorbeeld geregeld samen aan de dis en knopen ook wel vaker langdurige relaties met elkaar aan. Tot nu toe namen wetenschappers aan dat poema’s elkaar alleen opzochten om te paren of te vechten om territorium. Wetenschappers kwamen tot die conclusies door dertien poema’s in de Amerikaanse staat Wyoming te volgen met behulp van halsbanden die uitgerust zijn met GPS-trackers. Ook plaatsten ze camera’s op plekken waar poema’s vaak prooien doden. Uit het onderzoek blijkt dat de katachtigen gemiddeld een keer in de elf dagen contact onderhouden met soortgenoten. Meestal zijn dat geen toevallige contacten, de poema’s onderhouden ook duurzame relaties met elkaar. De dieren delen bijvoorbeeld vaak vlees met dezelfde individuen, meestal goede bekenden van de poema in kwestie. Het hoogtepunt was een gezamenlijke maaltijd waarbij twee volwassen vrouwtjespoema’s en een stel welpen aanschoven om een eland te verorberen.

Lees ook:Aziatische olifanten zijn uitstekende netwerkers
Lees ook:Poema in kruipruimte van Amerikaans huis
Lees ook:Kind belaagd door poema
Lees ook:Chimpansees smeden band door het delen van voedsel
Lees ook:Tyrannosaurus was volleerd jager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.