Albatrossen vliegen efficiënter door kleur vleugels

Albatrossen zijn ware oceaanreizigers die vaak weken- tot maandenlang over de eindeloze blauwe wildernis zweven. Door hun lange en smalle vleugels kunnen ze dat doen door optimaal gebruik te maken van de wind en zo weinig energie te verbruiken. Maar nieuw onderzoek toont dat ook de vleugelkleur een bijdrage levert aan de efficiënte vliegtechniek van de magnifieke zeevogels. Het zwarte oppervlak aan de bovenkant van albatrosvleugels neemt namelijk relatief veel zonlicht op. Daardoor vermindert de luchtweerstand (het temperatuurverschil doet de luchtdruk dalen) waarmee de vogels te maken krijgen tijdens het vliegen nog verder.

Lees ook:Hommels kunnen over Mount Everest vliegen
Lees ook:Weinig vogels geteld tijdens vogeltelweekend
Lees ook:Plant lokt vliegen met nepvrouwtjes
Lees ook:Vogels die vliegen in V-formatie werken onbaatzuchtig samen
Lees ook:Nederland groener door zacht winterweer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.