Legboor van sluipwesp voorbeeld voor nieuwe medische naald

Foto: James Lindsey, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De holle legbuis van de vrouwelijke sluipwesp is een handig en versatiel stukje gereedschap. Het insect gebruikt dit lichaamsdeel voor het plaatsen van eieren (die in andere geleedpotigen of larven daarvan worden gelegd) en kan de legbuis soepel in alle gewenste richtingen bewegen. De spieren worden gebruikt om het voortplantingsorgaan te sturen. Omdat de legboor een zeer dunne buis is, moeten de wespen wel oppassen met harde structuren zoals boomschors.  De legbuis kan namelijk gemakkelijk doorbuigen en  beschadigen als ze hem met te veel kracht in hard materiaal boren. Maar gelukkig hebben de sluipwespen een slimme oplossing waarmee ze dit probleem kunnen omzeilen. De beestjes kunnen de vorm van het uiteinde van de buis veranderen, waardoor ze in staat zijn om hun legboor te sturen. Een inspirerend voorbeeld dat wetenschappers heeft aangezet tot een vernuftig staaltje biomimicry (nabootsing van de natuur). De techniek van de sluipwesp kan namelijk gebruikt worden als een prima model voor de ontwikkeling van stuurbare naalden voor medische toepassingen.

Lees ook:Olifanten leren extreem snel
Lees ook:Studenten TU Eindhoven presenteren bus die rijdt op mierenzuur
Lees ook:Tanden napaslak zijn het sterkste natuurlijke materiaal ter wereld
Lees ook:Zwerfdieren moeten wijken voor Olympische Winterspelen
Lees ook:Prehistorische gordeldieren hadden formaat van een auto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.