Afrikaanse wilde honden niezen als ze willen jagen

Afrikaanse wilde honden (Lycaon pictus), ook vaak hyenahonden genoemd, zijn uiterst bekwame roofdieren. Percentsgewijs hebben de groepsjagers een hogere succesratio bij het vangen van prooien dan andere illustere roofdieren zoals leeuwen, luipaarden of tijgers. Wilde honden zijn ook uiterst sociale dieren, die leven in complexe groepsverbanden. Het is al wat langer bekend dat de wilde honden vaak niezende geluiden maken als ze elkaars gezelschap opzoeken. De gangbare aanname tot nu toe was dat ze dit vooral deden om hun luchtwegen vrij te maken. Een door wetenschappers van de Australische University of New South Wales uitgevoerd onderzoek toont echter dat het gedrag een diepere betekenis heeft. Om de betekenis van het niesgedrag te doorgronden, bestudeerde het team in Botswana 68 situaties waarin de wilde honden niesden. En wat bleek: de dieren komen geregeld bij elkaar om te stemmen over de vraag of ze op jacht gaan of niet. Het niezen blijkt het equivalent van een ja-stem te zijn. Hoe meer honden er niesden, hoe vaker de groep namelijk op jacht bleek te gaan. Een democratie is de hondengemeenschap overigens niet; de stemmen van hooggeplaatste roedelleden (het alfakoppel voorop) tellen namelijk zwaarder dan die van dieren die lager in de rangorde staan.

Lees ook:Hondengegrom is complexe communicatievorm
Lees ook:Wilde honden verscheuren peuter
Lees ook:Wrattenzwijn in de val
Lees ook:Honden zijn niet kleurenblind
Lees ook:Wolven zijn vriendelijker dan honden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.