Rendieren beschermen toendraplanten tegen gevolgen van klimaatverandering

Foto: Arild Vågen, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Rendieren (Rangifer tarandus) kunnen toendraplanten beschermen tegen de gevolgen van de aardopwarming. Dat is de conclusie die naar voren komt uit een recente studie van wetenschappers die zijn verbonden aan de Zweedse Umeå University. Omdat rendieren, samen met kleinere plantenverorberaars als woelmuizen, veel grote planten in toendragebieden opeten, zal er ook in de toekomst hoogstwaarschijnlijk voldoende licht op de grond blijven vallen voor langzaam groeiende toendraplanten. Eerdere onderzoeken suggereerden dat dat de diversiteit van plantensoorten in toendragebieden snel zou kunnen afnemen door de opwarming van de aarde. Door de stijgende temperaturen zullen volgens sommige computermodellen grote en snel groeiende planten zo veel licht uit toendra’s wegnemen dat kleinere, langzaam groeiende plantensoorten moeizaam zullen overleven. De rendieren zijn dus de oplossing, vooral omdat ze graag snoepen van grote planten met wijde bladeren. Zonder rendieren zullen veel toendraplanten een paar graden opwarming van de aarde dan ook niet overleven, zo blijkt uit de studie. In proefkassen waar de onderzoekers geen rendieren, woelmuizen en lemmingen toelieten, werd de vegetatie namelijk al snel dikker. Lang leve de ecologische waarde van het rendier dus!

Lees ook:Rendieren kunnen UV-licht waarnemen
Lees ook:Klimaatverandering raakt vooral rijkste natuurgebieden erg hard
Lees ook:Klimaatverandering bedreigt meer soorten dan gedacht
Lees ook:Goed voorjaar voor rosse woelmuizen
Lees ook:Steenarenden jagen ook op jonge rendieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.