Sonar van schepen beïnvloedt gedrag van walvisachtigen

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Een nieuwe studie toont aan sonargeluiden die afkomstig zijn van schepen het gedrag van walvisachtigen beïnvloeden. Als walvissen zich in de buurt bevinden van schepen of helikopters die sonargeluiden uitstoten, duiken de dieren naar grote dieptes. De duiken duren bovendien langer als de zeezoogdieren in de buurt van een sonar zijn geweest. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science. De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking door zestien dolfijnen van Cuvier (Ziphius cavirostris) te volgen voor de kust van Los Angeles. Deze walvisachtigen werden 88 dagen lang geobserveerd in een gebied waar veel oefeningen worden gehouden door de Amerikaanse marine. De wetenschappers legden het gedrag van de dieren vast als er militaire oefeningen werden gehouden, maar volgden de dolfijnen ook in perioden waarin het testwerk stillag. Mogelijk lopen walvisachtigen gezondheidsrisico’s door de manier waarop ze reageren op sonargeluiden, zo meldt nieuwssite Phys.org. Een verhoogd stressniveau is bijvoorbeeld een factor, maar de dieren worden door de sonars ook gehinderd in hun communicatie. Sommige wetenschappers vermoeden bovendien dat een te lang verblijf op grote diepte bij walvissen net als bij mensen kan leiden tot decompressieziekte, een aandoening waarbij er belletjes ontstaan in de bloedvaten.

 

Lees ook:Groenlandse walvissen beschikken over reukvermogen boven water
Lees ook:Walvissen mogelijk bedreigd door oefeningen Amerikaanse marine
Lees ook:Unieke tentoonstelling in Naturalis
Lees ook:Dolfijnen hebben complexe sociale netwerken
Lees ook:Walvissen nog gevoeliger voor sonarapparatuur dan gedacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.