Honderden nieuwe soorten ontdekt in Amazonegebied

Foto: Phil P. Harris, Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5

Onderzoekers hebben 381 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt in het Amazonegebied. Dat gebeurde tijdens een intensieve, in totaal 24 maanden durende studie, waarbij volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) gemiddeld iedere twee dagen een nieuwe soort opdook. ”Onder de nieuwe soorten bevinden zich onder meer een vuurstaartspringaapje, een honingraatvormige rog, een roze rivierdolfijn, een geelachtige hagedis en een vogel die vernoemd is naar de voormalige Amerikaanse president Barack Obama. de Nystalus obamai‘, laat het WNF weten. In totaal zijn 216 nieuwe planten, 93 vissen, 32 amfibieën, 20 zoogdieren, 19 reptielen en een vogel ontdekt. De onderzoekers deden de ontdekkingen in de jaren 2014 en 2015. Bij eerdere onderzoeken in de oerwouden van de Amazone in Zuid-Amerika doken ook al honderden nieuwe soorten op. Volgens het WNF zitten er nog steeds ‘enorme lacunes’ in onze wetenschappelijke kennis over het Amazonegebied. Zo schat de organisatie dat tachtig procent van de soorten in het gebied nog ontdekt moet worden. Het Amazonewoud bedekt slechts ongeveer een procent van de aarde, maar herbergt naar schatting wel zo’n tien procent van alle bekende dier- en plantensoorten op aarde. Des te triester is de voortgaande destructie van grote delen van dit unieke gebied.

Lees ook:440 nieuwe soorten in Amazonegebied
Lees ook:Ruim duizend nieuwe zeevissen ontdekt
Lees ook:Klimaatverandering raakt vooral rijkste natuurgebieden erg hard
Lees ook:De spectaculairste nieuwe soorten van 2010
Lees ook:Onderzoek: 8,7 miljoen soorten op aarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.