Dinofossiel toont mogelijk roestgedrag

Foto: Gregory Funston

Paleontologen hebben in Mongolië de resten van een vogelachtige dinosaurussoort ontdekt die circa 70 miljoen jaar geleden leefde. Het bijzondere van het fossiel is dat het mogelijk een vroeg voorbeeld van roestgedrag etaleert. Roesten is het samendrommen en slapen van dieren ik kolonies, gedrag dat we heden ten dage vaak zien bij vleermuizen en vogels. Roesten heeft diverse voordelen. Je wordt bijvoorbeeld minder snel verrast door vijanden omdat er altijd wel een paar oplettende dieren zijn die de groep waarschuwen bij dreigend gevaar. Daarnaast blijven de dieren in zo’n roestkolonie lekker warm omdat ze dicht op elkaar kunnen kruipen. Met name bij vleermuizen wordt dit gedrag vaak waargenomen. De fossiele resten uit Mongolië tonen drie jonge dinosauriërs, die waarschijnlijk tot de groep der Oviraptors behoren. De drie gevonden dieren s zijn mogelijk overleden toen ze sliepen. Ze zijn gestorven toen ze dicht tegen elkaar lagen. Volgens de paleontologen is dit een bewijs voor de theorie dat deze dieren al roestten.

Lees ook:Mongolië krijgt dinoskeletten terug
Lees ook:Grootste Mongoolse gazellenkudde aller tijden waargenomen
Lees ook:Studenten ontdekken nieuwe dinosauriër
Lees ook:Mongolië krijgt gesmokkeld dinoskelet terug
Lees ook:Amerikaan aangehouden voor smokkel dinobotten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.