Prehistorische dolfijn zonder tanden onthuld

Illustratie: AFP/Dr. Robert Boessencker

Paleontologen hebben vandaag in de Franse hoofdstad Parijs een nieuwe, prehistorische dolfijnsoort onthuld. Inermorostrum xenops leefde zo’n dertig miljoen jaar geleden en had een opmerkelijk uiterlijk. De dolfijn had bijvoorbeeld geen tanden, maar was wel getooid met snorharen. Met een lengte van iets meer dan een meter was Inermorostrum xenops een vrij kleine dolfijn. Een middelgrote dolfijn als een volwassen tuimelaar meet bijvoorbeeld 2,5 tot ruim 3 meter. Paleontologen moesten de voorhistorische dolfijn reconstrueren op basis van één fossiel, een schedel die is gevonden in de buurt van Charleston (South Carolina). Inermorostrum xenops was een vroege afsplitsing van een van de twee grootste groepen walvisachtigen, namelijk die van de tandwalvissen (Odontoceti). In tegenstelling tot zijn verwanten, noopte het ontbreken van tanden I. xenops tot het opzuigen van zijn prooi. Het dier speurde vermoedelijk nauwgezet de oceaanbodem af op zijn zoektochten naar geschikte prooidieren.

Lees ook:Schild van enorme prehistorische schildpad gevonden
Lees ook:Oudste voorouder van Tyrannosaurus rex geïdentificeerd
Lees ook:Prehistorische krokodilachtige liep op achterpoten
Lees ook:Fossiel van prehistorische dolfijn gevonden in Westerschelde
Lees ook:Schedel van prehistorisch ‘zeemonster’ gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.