Chimpansees kunnen spel steen-papier-schaar leren

Chimpansees kunnen het handgebarenspel steen-papier-schaar leren spelen. Na oefening beheersen ze het spel even goed als kinderen van vier jaar, hoewel het de mensapen wel wat langer kost om het te leren. Dat blijkt uit een experiment dat is uitgevoerd door het Mensapencentrum van de universiteit van Kyoto in Japan. Zeven chimpanzees werden getraind om te reageren op handsignalen uit het spel, die op een scherm werden getoond. Als de mensapen het winnende signaal kozen, kregen ze een beloning. Bij het verkeerde signaal klonk een zoemer. “Het doel van het onderzoek was om te ontdekken of chimpansees een dwarspatroon kunnen leren door training in de regels van het steen-papier-schaar-spel”, vertelt hoofdonderzoeker Jie Gao. Hoewel de prestaties van de mensapen vergelijkbaar waren met die van vier- en vijfjarige kinderen, hadden de chimpansees wel meer leersessies nodig om het spel onder de knie te krijgen. De chimpansees hadden gemiddeld 307 sessies nodig, terwijl de kinderen gemiddeld na vijf sessies slaagden voor de tests.

Lees ook:Ook gorilla’s kennen tikkertje
Lees ook:Chimpansees zoeken contact met robots
Lees ook:Chimpansees maken eigen film
Lees ook:Chimpansees kennen medicijngebruik
Lees ook:Olifanten leren extreem snel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.