Prehistorische zeeworm met stekelige kop ontdekt

Foto: Foto: Briggs, Derek E.G. et al.

Wetenschappers hebben in het westen van Canada de fossiele resten ontdekt van een prehistorische zeeworm. Het dier viel vooral op door de circa vijftig stekels die het op zijn kop had staan. De stekels werkten als primitieve kaken en konden dichtklappen als een potentiële prooi in de buurt kwam. De ontdekking is gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology. Capinatator praetermissus, zoals het mysterieuze schepsel is genoemd, leefde ten tijde van de zogenoemde Cambrische explosie (vanaf 541 miljoen jaar geleden), een periode aan het begin van het Cambrium waarin veel nieuwe soorten ontstonden. De zeeworm is een voorouder van de hedendaagse pijlwormen. Het dier was ongeveer tien centimeter lang, terwijl de stekels op zijn kop konden bijna een centimeter konden meten. Het dier zou zich vooral hebben gevoed met plankton en kleine kreeftachtigen die destijds leefden. Volgens zijn ontdekkers wijkt de worm dusdanig af van eerdere bekende soorten dat hij tot een nieuw geslacht gerekend kan worden.

Lees ook:Fossiele resten van ‘wandelende cactus’ ontdekt
Lees ook:Prehistorische reuzenkreeft ontdekt in Marokko
Lees ook:Prehistorische gordeldieren hadden formaat van een auto
Lees ook:Nieuwe diersoorten ontdekt voor Schotse kust
Lees ook:Oudste fossiel van spinachtige ontdekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.