Slakkenslijm kan levens redden

Hun slijmerige inborst maakt van slakken nu niet direct de meest geliefde dieren. Toch heeft het kleverige goedje dat de dieren produceren de potentie om (mensen)levens te redden. Slakkenslijm blijkt namelijk prima biolijm te zijn. In een artikel dat afgelopen vrijdag is gepubliceerd in Science zijn meerdere experimenten beschreven waarbij mogelijkheden werden getest om natte oppervlakken te lijmen. De zogenoemde “biolijm”, die van naaktslakkenslijm is gemaakt, is volgens de betrokken wetenschappers ontzettend sterk en flexibel. Bovendien blijft het goedje ook goed plakken aan natte oppervlakken. Een team van de Harvard University heeft het middel inmiddels met succes gebruikt om een gat in een varkenshart te vullen. Naaktslakken gebruiken hun slijm vooral als verdedigingsmiddel tegen natuurlijke vijanden. Het slijm zelf heeft al een plakkende functie, maar het schokdempende effect van de substantie zorgt ervoor dat het middel extra goed lijmt. Bovendien is het hechtmiddel op basis van slakkenslijm niet giftig voor organisch weefsel en ruwweg drie keer zo sterk als andersoortige medische lijm.

Lees ook:Papegaaivis slaapt in slijmcocon
Lees ook:Koraalduivels rukken op in Middellandse Zee
Lees ook:Tekort aan tegengif voor slangenbeten
Lees ook:Europa verlengt vergunning glyfosaat met vijf jaar
Lees ook:Rendieren kunnen UV-licht waarnemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.