Borstelworm kan ruim driehonderd jaar oud worden

Nieuw biologisch onderzoek toont aan dat de borstelworm Escarpia laminata een van de langstlevende dieren op aarde is. Dit organisme, dat voorkomt in de Golf van Mexico, kan namelijk ruim driehonderd jaar oud worden. Onderzoekers verzamelden 356 borstelwormen op verschillende plekken in de Golf van Mexico en keken hoe hard deze in een jaar tijd groeiden. Vervolgens konden ze op basis van de jaarlijkse groeisnelheid schatten hoe oud de verschillende wormen waren. Zo is een Escarpia laminata van zo’n vijftig centimeter lang naar schatting 202 jaar oud. Maar er zijn ook grotere Escarpia laminata aangetroffen die waarschijnlijk meer dan drie eeuwen oud zijn. Het is ook zeker niet uitgesloten dat er nog grotere en dus oudere exemplaren bestaan. De studie toont tevens aan dat de sterftecijfers onder de soort erg laag liggen. Ze takelen niet snel af en hebben ook relatief weinig last van externe bedreigingen in de vorm van roofdieren. De titel van ultieme Metusalem in het dierenrijk sleept de Escarpia laminata ondanks zijn respectabele levensverwachting niet in de wacht. Die eer is namelijk nog altijd weggelegd voor de noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het gewervelde landdier met de hoogste levensverwachting is de galápagosreuzenschildpad, die een leeftijd van 150-180 jaar kan bereiken. De Groenlandse walvis is met een levensverwachting van ruim tweehonderd jaar het langstlevende zoogdier.

Lees ook:Nasleep olieramp richt massaslachting aan onder dolfijnen
Lees ook:Driehonderd geredde pelikanen weer vrijgelaten
Lees ook:Brydevinvissen Florida mogelijk bedreigde nieuwe soort
Lees ook:Natuurramp Golf van Mexico lijkt afgewend
Lees ook:Reuzeninktvis gevangen in Golf van Mexico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.