Lokroep van parende vissers helpt wetenschappers bij onderzoek

Hoe trek je een partner aan als je een leefomgeving bewoont waarin je geen hand voor ogen kunt zien? Met dat problemen kampen veel vissen die zijn geëvolueerd in troebele of onstuimige wateren. Veel vissoorten zoals baarzen, schelvissen en ombervissen hebben een speciale lokroep ontwikkeld om toch in contact te kunnen komen met leden van het andere geslacht. De dieren produceren hun lokroep door lucht uit hun zwemblaas te persen. Het ratelende geluid dat dan onder water te horen is, vult in het voorjaar de wateren waar scholen samenkomen om te paren. De roep van de ombervis kan zelfs 192 decibel bereiken en is dus oorverdovend luid. Volgens een recent, in Nature Scientific Reports beschreven onderzoek van Amerikaanse wetenschappers, kan de paringsroep van de vissen ook een handig stukje gereedschap zijn bij het bestuderen van vispopulaties. De onderzoekers slaagden erin met sonarapparatuur en een watermicrofoon het geluid van een school parende ombervissen op te vangen en aan de hand daarvan de populatiegrootte te bepalen. Door hun tellingen te baseren op het geproduceerde geluid, hoeven zij niet zelf meer vissen te tellen of af te gaan op de inschattingen die door visserijen worden gemaakt. Goede en nauwgezette tellingen zijn cruciaal voor het beheer van de mondiale visstanden en het voorkomen van overbevissing.

Lees ook:Steeds minder oude vissen in de zee
Lees ook:Afrikaanse pinguïns werken soms samen bij vissenjacht
Lees ook:Jaaggedrag krokodillen complexer dan gedacht
Lees ook:Biologen reconstrueren geluid van prehistorische sabelsprinkhanen
Lees ook:35 grienden aangespoeld in Ierland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.