Schommelingen binnen Antarctische krillpopulatie veroorzaakt door onderlinge concurrentie

Foto: Uwe Kils, Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De toe- en afname van de hoeveelheid Antarctische krill – zeer kleine, garnaalachtige diertjes – zijn vooral het gevolg van hun onderlinge concurrentie om voedsel en worden niet veroorzaakt door klimaatfactoren zoals tot dusver werd aangenomen. Tot deze conclusie komt een internationaal onderzoeksteam van de UvA. Antarctisch krill (Euphausia superba) komt in gigantische hoeveelheden voor in de Antarctische wateren en vormt een essentiële voedselbron voor onder meer pinguïns, baardwalvissen en talloze vissoorten. Krillpopulaties vertonen een cyclus van 5 tot 6 jaar: de krillpopulatie maakt dan een gigantische verandering door. Over de oorsprong van dit fenomeen was nog weinig bekend. In eerdere onderzoeken werd verondersteld dat de populatiecyclus van krill vooral wordt ingegeven door periodieke klimaatfactoren. Het team met onderzoekers van de Universiteit van Oldenburg (Duitsland), het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de UvA en het Alfred Wegner Instituut in Bremerhaven combineerde een nieuw model met velddata om de oorsprong van de cyclus te verklaren. Het nieuwe, bio-energetische model voorspelt de karakteristieke eigenschappen van de fluctuaties in de krillpopulatie, precies in overeenstemming met de velddata. Dat leidt tot een alternatieve verklaring: de fluctuaties in de krillcyclus worden primair veroorzaakt door de onderlinge concurrentie van krill-individuen in verschillende levensstadia.

Bronnen: Universiteit van Amsterdam, Vroege Vogels

Lees ook:Opwarming van zeewater verstoort voedselketen op Antarctisch schiereiland
Lees ook:Krill breekt microplastic af tot nanoplastic
Lees ook:Zebravinken kunnen woorden onderscheiden
Lees ook:Biodiversiteit Amazonegebied ouder dan voorheen aangenomen
Lees ook:Belgische dolfijn Fonske overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.