Jonge orang-oetans krijgen soms acht jaar borstvoeding

Foto: Wikimedia Commons/publiek domein

Het is al langer bekend dat jonge orang-oetans lang afhankelijk blijven van hun moeder. Maar nieuw onderzoek toont zelfs aan dat de rode mensapen soms wel acht jaar lang moedermelk blijven drinken, langer dan welk ander dier dan ook. In de tanden van orang-oetan zijn vaak sporen van barium te vinden die dateren uit hun achtste of negende levensjaar. Barium is een stof die van moeder op kind wordt overgedragen bij borstvoeding en wordt opgenomen door botten en tanden. Australische onderzoekers brengen de nieuwe bevindingen naar buiten in het tijdschrift Science Advances. Het vermoeden dat jonge orang-oetans zich extreem lang laven aan moedermelk leefde al langer, maar de interactie tussen moeders en hun jongen is lastig te observeren omdat de Aziatische orang-oetans het grootste deel van hun leven doorbrengen in hoge boomtoppen. Overigens drinken lang niet alle orang-oetans tot hun achtste moedermelk, terwijl de dieren die het wel doen naast het voedzame drankje ook al fruit tot zich nemen.

Lees ook:Orang-oetan geboren in Ouwehands Dierenpark
Lees ook:Sumatraanse orang-oetans gewild als handelswaar
Lees ook:Orang-oetan bouwt hangmat van dekens
Lees ook:Orang-oetans verteren eigen spieren in tijden van schaarste
Lees ook:Vrijlating van tientallen verweesde orang-oetans gepland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.