Proefbuisveulen geboren uit onrijpe en bevroren eicel

Foto: UGent

Onderzoekers aan de universiteit van Gent hebben een gezond veulen ‘gefabriceerd’ uit een onrijpe ingevroren eicel die in het lab ontdooid, gerijpt, bevrucht en opgekweekt werd tot een volwaardig paardenembryo. De prille levensvorm werd daarna overgeplant in een draagmerrie in het Animal Embryo Centre Diergaerderhof in Maria-Hoop in Nederlands-Limburg. Op 12 mei is daaruit de hengst VICSI geboren, een wereldprimeur volgens de UGent. De naam van het proefbuisveulen slaat op de twee technieken die werden toegepast: vitrificatie (een invriesmethode van de eicellen) en intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). Nooit eerder werden al deze stappen samen succesvol toegepast bij een paard. Embryo’s konden wel al worden ingevroren, maar dat gold tot nu toe nog niet voor eicellen. De nieuwe techniek kan waardevol zijn bij het behouden van genetisch materiaal van zeldzame paardenrassen of andere paardachtigen zoals zebra’s.

Lees ook:Olifantje geboren met behulp van ingevroren sperma
Lees ook:Ingevroren sperma maakt geboorte reuzenpanda mogelijk
Lees ook:Paard neemt een duik in Almeers zwembad
Lees ook:Paard omgekomen bij intocht Sinterklaas in Groningen
Lees ook:Opnieuw paard mishandeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.