aasgieren gebruiken rode modder als make-up

Foto: Manuel de la Riba/Doñana Biological Station

Aasgieren (Neophron percnopterus) gebruiken rode modder als een soort make-up, zo blijkt uit een nieuwe studie. Als de van origine grijswitte vogels de kans krijgen, smeren ze hun kop en nek in met roodkleurig modderwater uit rivieren of meertjes. Het exacte doel van deze vermomming is vooralsnog een raadsel, zo melden wetenschappers in het tijdschrift Ecology. De onderzoekers van het Doñana Biological Station op het Canarische eiland Fuerteventura zetten negentig wilde aasgieren twee kommen water voor. Een bakje bevatte helder water, terwijl in de andere kom water met een rode zandoplossing zat. Achttien vogels namen uiteindelijk een modderbad, waarbij ze hun nek, kop en borstkas opzettelijk rood leken te verven. Het is mogelijk dat het gedrag een camouflagetechniek is, maar het ligt meer voor de hand dat de beschilderde vogels met hun kleur een bepaalde boodschap aan soortgenoten willen afgeven.

Lees ook:Katjes met 26 tenen geboren
Lees ook:Haarlemse dronevlieger vrijgesproken van opjagen dieren
Lees ook:Koralen zien plastic aan voor voedsel door chemicaliën in kunststof
Lees ook:Natuurhistorisch Museum Rotterdam wijdt expositie aan spreeuw
Lees ook:26 rode rattenslangetjes geboren in Dierenpark Amersfoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.