Nieuwe vlindersoort ontdekt in Israël

Russische onderzoekers hebben voor het eerst in meer dan honderd jaar in Israël een nieuwe vlindersoort ontdekt. Het fraaie diertje is getooid met oranje, zwartgevlekte vleugels. Het insect werd aangetroffen in het skigebied op de berg Hermon en is inmiddels beschreven in het vakblad Comparative Cytogenetics. De Melitaea acentria, zoals de officiële naam luidt, bestaat vermoedelijk al 1 tot 1,6 miljoen jaar. ”Voor mij was het een verrassing dat deze vlinder nog niet was ontdekt”, zei de Russische entomoloog en evolutiebioloog Vladimir Loechtanov van het zoölogisch instituut in Sint-Petersburg. ”Duizenden mensen hebben deze prachtig gekleurde vlinder gezien en vaak gefotografeerd. Maar niemand heeft blijkbaar doorgehad dat het om een eigen soort gaat.” De oorzaak is waarschijnlijk de grote gelijkenis die Melitaea acentria vertoont met de algemeen voorkomende Melitaea persea. Daardoor kwam niemand op het idee deze ‘pistevlinder’ onder de microscoop te leggen en genetisch te determineren. Totdat Loechtanov een omvangrijk onderzoek startte naar Israëlische vlinders. Een van zijn studenten, Asia Novikova, ving op de Golanhoogte enkele exemplaren waarmee ‘iets vreemds’ aan de hand was. DNA-analyse wees uit dat deze vlinder zich duidelijk onderscheidde van de persea.

Lees ook:Nieuwe populatie veldparelmoervlinders ontdekt in Zuid-Limburg
Lees ook:Nieuwe reuzenspin ontdekt in Israël
Lees ook:Hamas neemt spionerende dolfijn gevangen
Lees ook:Eeuwenoude bijenkorven gevonden in Israël
Lees ook:Nieuwe kikkersoort ontdekt in Maleisië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.