Resten van reuzendino gevonden in Frankrijk

Wetenschappers hebben in Frankrijk een nieuwe plantenetende dinosaurussoort met een gigantisch lichaam geïdentificeerd. De imposante dinosauriër was even lang als een stadsbus, woog ongeveer 15.000 kilo en leefde 160 miljoen jaar geleden. De nieuw ontdekte soort was waarschijnlijk een voorouder van de Brachiosaurus (die ook voorkwam in de kaskraker Jurassic Park), een van de beroemdste sauropoden (planteneters met lange nek) uit het dino-universum. De resten van de planteneter werden al ontdekt in de jaren dertig in de Jura, een gebergte op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Het fossiel lag lange tijd in een archief van het Nationaal Museum voor Natuurwetenschappen in Parijs. Tot nu toe waren de dinosaurusbotten nooit goed onderzocht. Uit de nieuwe studie blijkt dat het gaat om een nog niet eerder geïdentificeerde soort die de naam Vouivria damparisensis heeft gekregen. De prehistorische gigant at vermoedelijk een uiteenlopend scala aan planten, van varens tot coniferen. Vouivria damparisensis biedt paleontologen ook nieuwe inzichten in de evolutiegeschiedenis van de sauropoden. Tot nu toe werd aangenomen dat de groep pas 155 miljoen jaar geleden op het aardtoneel verscheen, maar de nieuw ontdekte soort liep een paar miljoen jaar eerder al rond op aarde.

Lees ook:Fossiel van onbekende langnekdino gevonden
Lees ook:Fossiel onbekende Diplodocus ontdekt in Zuid-Amerika
Lees ook:Raadselachtig dinofossiel gevonden op Madagaskar
Lees ook:Nieuwe dinosaurussoort ontdekt
Lees ook:Mogelijk nieuwe dinosauriër ontdekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.