Rupsen die plastic eten bieden mogelijk oplossing voor afvalprobleem

Foto: Current Biology

Een bescheiden rups zou wellicht een significante bijdrage kunnen leveren aan het verkleinen van onze immense plasticberg. De rups van de grote wasmot (een nachtvlinder) eet de plasticsoort polyethyleen en zet deze stof om in glycol, een goedje dat vanzelf vergaat. Het werktempo van de rupsen is bovendien ook heel aardig: honderd beestjes kunnen in twaalf uur tijd zo’n 92 milligram plastic wegwerken. De ontdekking werd min of meer toevallig gedaan door Spaanse en Britse onderzoekers, die de rupsen van de wasmot aantroffen in een bijenkorf die onderdeel uitmaakten van een laboratoriumexperiment. Op zich is dat niet onlogisch, want wasmotlarven voeden zich graag met bijenwas. De onderzoekers besloten hun bijenkorven schoon te maken en gooiden alle rupsen in een plastic tasje. Maar tot hun verbazing zaten de tasjes al snel vol gaten. De diertjes hadden zich een weg naar buiten gegeten. Vervolgexperimenten wezen uit dat de rupsen in relatief hoog tempo plastic eten. Ze verteren de kunststof in hun maag en poepen het uit als glycol, een stof die ook wel als antivries wordt gebruikt en automatisch wordt afgebroken in de natuur. De wetenschappers hopen het verteringsproces uit de maag van rupsen uiteindelijk te kopiëren in hun laboratorium, zodat ze op grote schaal plastic kunnen afbreken tot glycol.

Lees ook:Plastic is aanlokkelijk voor vissen
Lees ook:Plastic wordt nog grotere bedreiging voor zeevogels
Lees ook:15 procent van aangespoelde bruinvissen heeft plastic in de maag
Lees ook:Rondzwervend plastic funest voor zeevogels
Lees ook:Wasmot heeft beste gehoor van het dierenrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.