Dodelijke schimmel bedreigt Europese salamanders

De dodelijke schimmel Batrachochytrium salamandrivorans, die in Nederland al verantwoordelijk is voor de decimering van onze enige vuursalamanderpopulaties (die zich in Zuid-Limburg bevindt) bedreigt het voortbestaan van Europese salamanders. Buiten Nederland zorgt de schimmel ook in België en Duitsland voor veel salamandersterfgevallen. Een onderzoek toont aan dat verschillende Europese salamandersoorten de kans lopen om uit te sterven als de infectie niet snel verdwijnt. Volgens de website Nature Today worden de resultaten donderdag in het bekende tijdschrift Nature gepubliceerd. Het onderzoek is geleid door de professoren An Martel en Frank Pasmans van de Universiteit Gent. ”Salamanders zijn in Europa sowieso al bedreigde dieren. Liefst achttien van de 34 Europese soorten worden in hun voortbestaan bedreigd. Met de verdere verbreiding van de schimmel zal de situatie er niet op vooruitgaan.” Verschillende Europese salamandersoorten bewonen bovendien een betrekkelijk klein leefgebied. Mocht de schimmel kleine en kwetsbare populaties bereiken, dan is te verwachten dat het snel afgelopen kan zijn met de amfibieën. Een oplossing voor dit doemscenario lijkt momenteel nog ver weg te zijn. De Europese Commissie heeft wel snel ingespeeld op het probleem door een Europees consortium te sponsoren dat op korte termijn een Europees controleprogramma voor salamanders moet uitwerken. Batrachochytrium salamandrivorans is afkomstig uit Azië en vermoedelijk met (resistente) terrariumdieren meegelift naar onze contreien.

Lees ook:Salamanderziekte breidt zich uit
Lees ook:Dodelijke schimmel ook aangetroffen bij alpenwatersalamander
Lees ook:Dodelijke salamanderschimmel breidt zich verder uit
Lees ook:Europese salamanders bedreigd door Aziatische schimmelziekte
Lees ook:Schimmel oorzaak sterfte vuursalamanders Zuid-Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.